Sunday, 11 May 2014

Rumput













Sebuah taman yang bersih, rumputnya sentiasa rata dan dijaga akan membuatkan taman bertambah cantik serta menarik perhatian. Walaupun anda memiliki himpunan pokok bunga yang cantik sekali pun, jika rumput tidak dijaga akan hilang nilai estetikanya. Penjagaan rumput adalah lebih daripada sekadar menyapu dan memangkas sahaja. Seperti tanaman berbunga, rumput juga perlu dibaja dan tanah perlu digembur agar ia kelihatan segar dan lebih bermaya.


HAKIKATNYA teknik penjagaan rumput bukanlah semudah yang disangka. Namun, ia tidak bermakna anda terpaksa menggunakan khidmat profesional. Dengan teknik penanaman yang betul, anda akan mendapat kawasan berumput yang baik dan boleh dibanggakan. Berikut adalah beberapa langkah mudah yang boleh dipraktikkan.

1. Persediaan – Keadaan tanah berbatu dan keras akan membantutkan pertumbuhan rumput. Tanah perlu digembur dan ketulan batu perlu dikeluarkan. Isi bahagian yang telah dikorek dengan lapisan batu sungai setebal 30 cm. Ini bertujuan menyediakan sistem pengaliran yang baik. Timbus dengan tanah atas setebal 15 cm. Ketebalan ini dapat membantu pertumbuhan akar yang sempurna. 

2. Tanah atas – Tanah atas boleh dihasilkan dengan mencampurkan tanah sedia ada bersama campuran kompos yang sesuai.

3. Taburan biji benih – Sekiranya anda menggunakan biji benih, campurkan ke dalam pasir kering untuk sebaran yang lebih rata.

4. Teknik benam – Teknik ini menggunakan kepingan rumput yang dibeli dari pusat semaian. Pastikan ketinggian daun adalah setinggi 10 cm. Benamkan separuh ke bahagian tanah yang telah disediakan.

5. Penyiraman – Sekiranya cuaca panas, siram setiap hari hingga terdapat pertumbuhan baru. Apabila terdapat pertumbuhan baru, bolehlah beralih kepada penyiraman baja cecair untuk mempercepatkan proses pertumbuhan. Bagi kawasan rumput sedia ada, gunakan sistem sprinkler (pemercik air). 

6. Pembajaan – Gunakan baja cecair Ammonium sulfate untuk menggalakkan pertumbuhan. Lebih kerap anda memangkas rumput, lebih kerap ia perlu dibaja.


No comments:

Post a Comment